2019. 03. 05.Videó | Vízjel eltüntetése képről Photoshop-ban
2018. 05. 12.Videó | Kép élénkítése Photoshop-ban
2018. 05. 05.ColorCop színlopó program
2018. 04. 30.Coppermine | Kép és fájlméret megadása az indexképek alatt
2018. 04. 24.Coppermine | Thumbnails képek méretének változtatása egyszerűen
Coppermine Gallery themes

Coppermine Gallery themes
1757 napja
4343 néző

WordPress themes

WordPress themes
1758 napja
923 néző

G-Portál themes

G-Portál themes
1758 napja
433 néző

Tumblr themes

Tumblr themes
1758 napja
601 néző

Coppermine vagy Sosugary galéria?
1 919 megtekintés

Már egy ideje érlelődött bennem, hogy kellene írni egy pro és kontra listát erről a kettő galériáról. Bár inkább a tapasztalataimat írom le róluk, főleg, hogy a Sosugary-val mostanában mindig van némi baj. Az oldal alján vagy az oldalsávban szavazni is lehet, hogy ti melyik galériát preferáljátok inkább.

 

Sosugary

 

Kezdjük ott, hogy amióta a flauntnál ennyi felhasználó van, azóta a szervere is némileg lassult. Én legalábbis ezt tapasztalom. Ezt leginkább a Sosugary galériáknál lehet megérezni. Ja igen, mert az is a flaunt szolgáltatóé. Egy csomószor hibát ír ki a friss kis képeknél, vagy csiga lassúsággal tölti be a galériákat. Arról ne is beszéljünk, hogy nincs hozzá FTP kapcsolat, így semmi extra egyedi dolgot nem igazán lehet vele kezdeni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb baj, de FTP híján a képek feltöltése is macerásabb, sőt aki a galérián keresztül töltögeti fel a képeket, most mindegy, hogy Sosugary vagy Coppermine, azoknak nem lesz szépen csoportokba és albumokba szedve a feltöltés. Ezt Total Commanderben lehet látni. Az első kép, mikor rendszerezve vannak a képek a galériába, a második, mikor a galérián keresztül van feltöltve minden kép.

 

 

Lehet csak én vagyok olyan, de én szeretem a rendet, így sokkal jobban érzem magam attól is, ha ugyanúgy mappákban vannak a képek, mint a galériában a kategóriák és albumok. És kiigazodni is könnyebb a képek között így.

 

Ezen kívül a Sosugary-n a kettő GB tárhely sem valami hű de sok a mai világban, amikor mindenki minél nagyobb felbontásban tölti fel a képeket. Hamar eltud így fogyni az a tárhely. Igaz, hogy látogatók után plusz tárhelyek járnak, de valahogy a magyar rajongói oldalaknak, meg azok galériájának nincsen (még) akkora látogatottsága, mint egy külföldinek sajnálatos módon.

 

Sőt FTP kapcsolat híján a kinézet elkészítése is sokkal macerásabb. Rettentő körülményes egy-egy design elkészítése és annak tesztelése. Plusz a kinézet sem lehet akármilyen. Úgy érzem semmi jót nem tudok írni a Sosugary galériáról. Viszont még sem egy rossz galéria, csak nagyon korlátolt. G-Portálosoknak például remek lehet a GP képtár helyett, de azért aki teheti és talál olyan ingyenes szervert, ahova rendes galériát lehet telepíteni, akkor inkább azt használjátok. Itt eszembe is jutott egy igazán pozitív dolog a Sosugary-hoz. Méghozzá az, hogy ezen a tárhelyen kisebb az esély bármi elvesztésére, mint pl. egy ingyenes szerveren, ahol lehet kérdés nélkül törlik egy idő után a tartalmat. De ugye semmi sem garancia, így akár a Sosugary-n is elveszhet bármi, akár a flaunt rendes tárhelyén is, vagy bárhol.

 

De komolyan, ha ingyenes FTP szolgáltatótok van, akkor ne használjatok már Sosugary galériát. Saját magatok munkáját nehezítitek meg, meg a látogatókét, mert némelyik egy idő után rettentő lassan tölt be és ha az albumok és képek csiga lassan jönnek elő, nem fog senki egy ilyen oldalon böngészni és kivárni, mire szíveskedik a megnézni kívánt oldal betölteni. Én legalábbis keresek egy másik galériát olyankor és nem szenvedek egy Sosugary-val. Bár lehet a flaunt majd idővel ezen is javítani fog, de egyelőre még nem.
 

Coppermine

 

Nem is nagyon tudok róla rosszat írni. Ha valaki kicsit jobban beleássa magát és megismeri a galériát, meg hogy mi mire való benne, akkor teljesen egyedire lehet szabni mint kinézetileg, mint tartalmilag, mint dizájnilag egyaránt. FTP-n pedig sokkal gyorsabban és egyszerűbben fel lehet tölteni rá a képeket, és itt albumokba is lehet szedni a feltöltött képeket, hogy legyen valami rendszere és ne csak “odahajítva” legyenek a fájlok feltöltve. A kinézetek tesztelése is tök simán megy, ráadásul nem is kell kiválasztani a beállításokban a témát, csak fel kell FTP-vel tölteni a tárhelyre, aztán ezzel az URL-el egyből lehet látni az új kinézetet:

 

galériád url címe/?theme=témád neve

 

A sima flaunt oldalnak gyorsabb a szervere is, így sokkal hamarabb betölt a galéria, mint Sosugary-n. Igaz azért itt is van némi lassulás, én azt tapasztalom, de remélem idővel javítanak ezen. Túl sok felhasználót vállaltak már be szerintem és azt érzem, hogy tényleg mindenkinek adnak tárhelyet. Plusz a tárhely korlátlan, így bármennyi képet bármekkora méretben fel lehet tölteni rá. A telepítése nem is lehetne egyszerűbb cPanelen keresztül.

 

Azt nem tudom, hogy tisztában vagytok-e vele, de több galéria is lehet a tárhelyen más-más elnevezéssel. Nálam is háromféle van:

 

 

Szerinted melyik a jobb galéria?


Szavazás állása

Betöltés ... Betöltés ...
Előző, következő cikkMár megint egy Coppermine Galéria leírás és még nincs vége :) Mindig rábukkanok valami újra a fórumán és az az érdekes benne, hogy sosem azt keresem, amire rábukkanok és mindig valami hasznosat találok. Még jó régen itt már írtam

Nem, ez nem olyan leírás, ahol a Twitter, Insta vagy Youtube videókat lehet beágyazni egy weboldalba. Ez a leírás arról szól, hogy ha van nektek egy videótok amit készítettetek akár blogra vagy pl. a kedvenc sorozatból vagy bármiből egy

 Hozzászólások