2019. 03. 05.Videó | Vízjel eltüntetése képről Photoshop-ban
2018. 05. 12.Videó | Kép élénkítése Photoshop-ban
2018. 05. 05.ColorCop színlopó program
2018. 04. 30.Coppermine | Kép és fájlméret megadása az indexképek alatt
2018. 04. 24.Coppermine | Thumbnails képek méretének változtatása egyszerűen
Coppermine Gallery themes

Coppermine Gallery themes
1757 napja
4343 néző

WordPress themes

WordPress themes
1758 napja
923 néző

G-Portál themes

G-Portál themes
1758 napja
433 néző

Tumblr themes

Tumblr themes
1758 napja
601 néző

Figyeljetek oda a felbontásbarát kinézetekre
2 377 megtekintés

Kaptam egy tippet e-mailben, hogy miről írhatnék még cikket. A felbontásbarát kinézetekről. Pontosabban annak hiányáról fog szólni a cikk, hogy a mai 21. században, amikor a netet böngészők 80%-ának már nagyobb a képernyőfelbontása, mint 1024×768, (sőt, valaki a TV-jét használja böngészéshez is) akkor mégis miért van még mindig annyi olyan weboldal, ami nem felbontásbarát? Miért van az, hogy még mindig 10 oldalból 5-nél elcsúszik a háttér, vagy a modulok, vagy bármi? Miért nem lehet odafigyelni jobban arra, hogy az adott oldal ne csak a szerkesztő monitorához igazodjon, hanem 99%-ban minden felbontáshoz?

 

És, ha már felbontás, akkor azt is itt említeném meg, hogy egyes szerkesztők arra sem figyelnek, hogy az oldaluk minden böngészőben ugyanúgy nézzen ki. Mivel itt is elcsúszásokról beszélünk jobbára, így ez a téma is ide vág. Miért olyan nehéz egy weboldalt úgy összerakni, hogy az minden felbontásban és böngészőben ugyanúgy mutasson? Persze apróbb, kisebb hibák lehetnek itt-ott, mert azért 100%-ban nem is biztos, hogy minden böngészőben ugyanúgy fog kinézni egy oldal, de a fontos, szemmel látható óriási hibákat azért ki kellene javítani.

 

A cikk legvégén van egy tipp, hogy tudjátok ellenőrizni, hogy az oldalatok felbontásbarát-e vagy sem.

 

 

Én például minden új kinézetemet élesítés előtt megnézem 3-4 féle böngészővel is, hogy biztosan jó lesz-e mindenhol. A felbontásra is mindig ügyelek és ha olyan hátteret állítok be, ami mondjuk egy kép, akkor úgy adom meg a CSS kódban az értékeket, hogy az minden felbontásban jó lehessen.
Az például alap, hogy jobbra igazított oldalt eszembe sem jutna csinálni, mert az 100%-ban elcsúszik minden más felbontásban, mivel a CSS-ben az eldobás érték az mindig a monitor bal oldalától számolódik. Már mint ennek akkor van jelentősége, ha mondjuk a monitor bal oldalára meg egy háttérkép kerül. Gondolom van, aki erre is tud ellen példát. Kíváncsi is vagyok rá ;)

 


Itt látható, hogy a modulok jobbra igazítottak, de a modulok alatt újra feltűnik az a háttérkép, ami eredetileg a bal oldalra lett beállítva.

 

Nagyon rossz tud ám lenni az, amikor megnézek egy weboldalt és pl. a kiemelt kép belecsúszik az oldalsávba, vagy egy egyedi modulstílusnak lemarad a lábléce, vagy a háttér, fejléc, stb. totál el van csúszva az oldalhoz képest. Már egy olyan világot élünk (sajnos), hogy nagyon sokat számít az internet. Rengetegen hobbiból honlapokat szerkesztenek, a másik oldal pedig elolvassa azokat. Szerintem nem ártana a honlap szerkesztőknek jobban odafigyelni arra, hogy a látogatók ne fussanak bele a fent említett hibákba, hanem minden monitoron, minden felbontásban, minden böngészőben ugyanúgy láthassák az oldalakat.

 


Szemmel látható, hogy a fejléc totál el van csúszva

 

Én pl. ahogy meglátok egy olyan oldalt, ahol a fent említett hibák közül az egyik is megjelenik, már nem is olvasom el a tartalmat, hanem kikapcsolom azt. Vagy nehogy már csak azért használjam például a Google Chrome böngészőt, hogy XY lapját normálisan lássam és eltudjam olvasni a tartalmat. A szerkesztőnek kellene igazodni az olvasókhoz, a felbontáshoz és a böngészőkhöz is. És szerintem sok olyan látogató van, aki pont ugyanígy gondolja, de általában senki nem szól a szerkesztőnek miatta, hogy nehogy megbántsa. Pedig hosszútávon csak a javára válik, ha mi látogatók szólunk, ha valami nem stimmel és kijavítja azt. Egy honlap kinézeténél mindig az legyen az első, hogy úgy hozzuk össze a designt, hogy az mindenkinek jó legyen. Higgyétek el nagyon sokat számít a felbontásbarát kinézet például abban is, hogy ne veszítsetek el látogatókat főleg, ha sok munkátok van egy weboldalban.

 

Úgy tudjátok a legkönnyebben ellenőrizni, hogy az oldalatok felbontásbarát-e, hogy a honlapotokra érve (vagy más oldalán) nyomjátok meg többször a billentyűzeten a CTRL + és/vagy a CTRL – billentyűket. A CTRL-t lenyomva tartjátok és nyomkodjátok a – és + billentyűt. Látszik, ha nem felbontásbarát az oldal. Ha jó a felbontás, akkor mindegy mennyire nagyítjátok vagy kicsinyítitek az adott oldalt, nem lesz elcsúszás sehol sem. Ha nem jó a felbontás, akkor már egy + vagy – is elég ahhoz, hogy kiderüljön, hogy nem jó a beállítás.

 

Itt találtok cikkeket, leírások, hogyan lehet nektek is felbontásbarát oldalatok:

 

 

A weboldalam eredetiben

 

 

CRTL –

 


A háttér 1920 pixel széles. Ha valaki nagyobb monitorral nézi, a háttér akkor sincs elcsúszva, csak véget ér.

 

CTRL +

 
Előző, következő cikkKellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak! Teljen nagyon jól az ünnep! :)  

Joseph Morgan Matthew Goode Norman Reedus Ian Fansite Selena Gomez Miley Cyrus Ashley Tisdale Demi Lovato   Hoztam még ötféle képeffektet, amit nagyon jól lehet használni elit cseréknél (is). A kódjaik itt találhatóak meg: Kódok – Képeffektek –  

 Hozzászólások