2019. 03. 05.Videó | Vízjel eltüntetése képről Photoshop-ban
2018. 05. 12.Videó | Kép élénkítése Photoshop-ban
2018. 05. 05.ColorCop színlopó program
2018. 04. 30.Coppermine | Kép és fájlméret megadása az indexképek alatt
2018. 04. 24.Coppermine | Thumbnails képek méretének változtatása egyszerűen
Coppermine Gallery themes

Coppermine Gallery themes
1820 napja
4368 néző

WordPress themes

WordPress themes
1821 napja
926 néző

G-Portál themes

G-Portál themes
1821 napja
434 néző

Tumblr themes

Tumblr themes
1821 napja
606 néző

Az év G-Portálos oldala

2013. decemberében az én oldalam nyerte ezt a címet. A kép, amit láttok az egyik kisebb nyeremény volt a sok közül :) Idén 2014-ben még alig hirdette meg a G-Portál ezt a versenyt (november 1.), máris egy csomó kérdést kaptam tőletek. A legtöbbet e-mailben. A kérdések többsége arról szól, hogy milyen legyen egy weboldal, hogy helyezést lehessen vele elérni ezen a versenyen.

Nos hát először is az jó lenne, ha itt a feljebb lévő cikkeket is átolvasnátok. Nagyon sok tippet leírtam bennük, hogy “szerintem” milyen egy szép honlap. Persze tudom, hogy a szép szó elég tág fogalom és ráadásul mindenkinek más a szép, de azért bízom benne, hogy abban egyetértünk, hogy egy weboldal akkor néz ki jól, ha szép a design, harmónikusak a színek, olvasható a tartalom, rendezett az egész kinézetileg. Megpróbálom pontokba szedni, hogy “szerintem” mire figyelj oda, mielőtt nevezel egy vagy A versenyre.

 • 1. Design: a képek minősége a design készítésénél. Éles, szép képeket használjatok, ne olyat, ami homályos, esetleg pixeles is. Az-az a kép felbontása minél nagyobb annál jobb.
 • 2. Design: a színek. Lehetőleg ne a szivárvány minden árnyalatát használd egy design elkészítéséhez, hanem csak mértékkel, szolidan használj színeket. A színek természetesen egyezzenek a designban használt képekkel.
 • 3. Design: színek. “Szerintem” a pasztel színek a legjobb választás, mert az nem bántja a szemet. Gondolom ti is látogattatok már olyan weboldalt, ahol éreztétek, hogy ez még a szemnek is kellemes. Na, ilyen csináljatok ti is :)
 • 4. Tartalom: Blog oldalak kivételével, ha bármilyen más oldalt vezetsz, ajánlatos menüket létrehozni. Ne csak a híreket írd a főoldalon, hanem legyen több menüpont, hogy lehessen böngészni a honlapodon. Rajongói oldalaknál mindenképpen így legyen. Nem biztos, hogy a legtartalmasabb oldal nyer meg egy versenyt, de igen is jó szempont az, ha van az oldalon bőven modul. Legyen a kedvencedről egy csomó minden, hogy megismerhessük, készíts hozzá galériát is.
 • 5. Tartalom: vagyis a tartalom kinézete. Én azt javaslom, hogy mindenképpen olyan betűtípust válassz, ami egyszerű és könnyű olvasni. A betű mérete minimum 14 pixeles legyen. Vagy ehhez közeli! Mindenképpen használj CSS-ben megadva sortávolságot a sorok között. Ezzel is könnyíted a látogatóidnak az olvasást. Javasolt betűtípus “szerintem”: Arial vagy Trebuchet MS
 • 6. Tartalom: betű színe. Ahogy a betű méretét úgy a betű színét is sokan sajnos nem találjátok el. Nagyon nem könnyű olvasni egy olyan cikket, aminek a háttere sötét, és ehhez van választva pl. egy kicsit világosabb szín a betűnek. Vagy a betű színe fehér sötét háttéren.
  De az is ugyan ilyen rossz, ha például fehér a háttér és csak pár árnyalattal sötétebb a tartalom színe az-az világos-szürke.Ezek nagyon rossz választások.

 

Rossz választás tartalomnak

 

Pici betűméret, kevés sortávolság. Ráadásul olyan, mintha homályos lenne a szöveg. Nagyon nehéz olvasni az ilyen tartalmat.

 

Ehhez még hozzájön, hogy fekete alapon fehér a szöveg. Nagyon zavaró a szemnek. Káprázik tőle az ember szeme :(

 

Nem elég, hogy apró a betű, de még a betűk is egymáshoz vannak paszírozva. Nehéz elolvasni az ilyen cikkeket.

 

Nagyon apró a betű mérete, plusz ez a háttér nem igazán jó választás a tartalomhoz. A kiemelések sem éppen a legjobban. Főleg a nyomtatott betűs nagyon zavaró. Alig látszik.

 

Sötét háttér, alig világosabb betűszín. A tartalom össze van nyomorítva és még ez a lila kiemelés is… Valami nagyon nem szép, és elolvasni sem egyszerű

 

Világos háttér, ami ráadásul háttérkép így a rajta lévő tartalom alig olvasható, plusz a betű színe is nagyon halvány

 

Sötét háttér, alig világosabb tartalom. A fehér kiemelés mellett minden más teljesen elveszik a tartalomban. A kékes-zöld sem jobb választás. A sorok össze vannak nyomva, a betűk egymáshoz vannak gyógyulva. Nehéz bármit is ebből kivenni.

 

Itt egyedül a sortávolsággal van baj. Annyira közel vannak egymáshoz, hogy az már…
Persze a betű mérete is lehetnek egy kicsivel nagyobb

 


 

Jó választás
kattints a képekre a nagy mérethez

 


http://allati.gportal.hu

 


 


http://www.colinmorgan.gportal.hu

 


 


http://www.tisdalenow.gportal.hu

 


 • 7. Tartalom: kiemelések. Egy cikkben nem kell minden 2. szót kiemelni valamilyen más színnel vagy éppen több színnel. Nagyon zavaró lehet és a weboldal összképét is rontja. Azt emeljétek ki, ami tényleg fontos. Semmi mást nem kell.
 • 8. Kódok: teljesen felesleges telenyomni az oldaladat mindenféle kóddal. Ez is csak ront rajta. Nem kell csillogás a fejlécre, 10 féle szövegdoboz, 8 féle linkelés szín, stb. Csak szolidan mindenből egy keveset.
 • 9. Oldalad felbontása: na ez is abba a csoportba tartozik, amit sokan nem vesznek figyelembe. Ez az egyik legfontosabb pedig az egészben. De erről bővebben már írtam egy cikket, amit itt tudtok elolvasni: Oldalad felbontása
 • 10. Látogatottság. Ha én rendeznék versenyt a látogatottság nem sokat számítana. A weboldal és annak összhatása a lényeg és persze a szerkesztő.
 • 11. A szerkesztő: és akkor elértünk ehhez a ponthoz is: Értem ez alatt azt, hogy a szerkesztő legyen kedves, segítőkész, barátságos. Persze így is lesz olyan látogató, aki majd nem szereti és rosszat akar neki, de ezekkel nem kell foglalkozni. Reagálni sem kell rájuk. De számít a szerkesztő virtuális személyisége is egy ilyen verseny során.
 • 12. Az egyediség: ha a fenti 10 pontot betartod és mellé még teljesen egyedivé is tudod varázsolni az oldaladat, akkor az esélyed mégjobban megnőhet :)
 • 13. Oldal szélessége: minimum 850 pixel széles legyen a weboldalad. De én már azt is kevésnek tartom. És ha már keskeny weboldalt választasz, akkor NE legyen az oldaladon jobb és bal oldalon is modul. Akkor csak két oszloposra csináld meg az oldaladat.
 • 14. Youtube-os videók: szörnyű, amikor egy weboldal főoldala tele van nyomva mindenféle youtube-os vagy másféle videókkal. Leterheli az ember számítógépét teljesen, mikor ilyen weboldalra látogat az illető. Egyáltalán nem jó szempont a sok-sok videó egy oldalon. Szóval mellőzzétek őket. Nem mindenkinek van szupergyors számítógépe, így aki nem rendelkezik ilyennel, annak több percbe is beletelhet, mire betölt egy ilyen oldal.

 

Nagyjából ez az a 14 dolog, ami hirtelen eszembe jutott. Ha esetleg valakinek még van ötlete vagy javaslata, akkor az hozzászólásban kiegészítheti. És ha nekem is eszembe jut még valami, akkor frissítem majd a cikket. Lejjebb pedig találtok pár linket, akiknek szerintem igazán szép a weboldala. Ha ilyesmit vagy hasonlót hozol létre már több esélyed lesz bármilyen vesenyen.

 

Ezek között a weboldalak között némelyiknél azért tudnék még javítani, mint pl. a betű mérete vagy a sortávolsága, de általában véve szépek :)


2 290 megtekintés

Hozzászólások