2019. 03. 05.Videó | Vízjel eltüntetése képről Photoshop-ban
2018. 05. 12.Videó | Kép élénkítése Photoshop-ban
2018. 05. 05.ColorCop színlopó program
2018. 04. 30.Coppermine | Kép és fájlméret megadása az indexképek alatt
2018. 04. 24.Coppermine | Thumbnails képek méretének változtatása egyszerűen
Coppermine Gallery themes

Coppermine Gallery themes
1822 napja
4369 néző

WordPress themes

WordPress themes
1823 napja
926 néző

G-Portál themes

G-Portál themes
1823 napja
434 néző

Tumblr themes

Tumblr themes
1823 napja
606 néző

Design G-Portálon

Ez szintén egy fontos téma a G-Portál körében, így erről is leírom a véleményem, és közben tanácsokkal látlak el benneteket. Nagyon sok mindenre nem figyeltek oda és sajnos a G-Portálos szerkesztők többsége így van ezzel. Tudjátok, ha ismeritek a CSS kódokat, HTML kódokat, stb. akkor már itt a G-Portálon is lehetne olyan honlapokat is akár létre hozni, amit ha először látsz el sem hiszed, hogy az a G-Portálon van. Legyen az bármilyen témájú oldal. Persze a G-Portál még most is kötöttebb, mint egy sima HTML oldal, de azt annyira nem hiszem, hogy rosszabb lenne egy WordPress-nél. Én úgy gondolom, ha valaki WordPress-t használ, akár a G-Portált is használhatja. Tény, hogy a WordPress-ben pl. a linkek sokkal szebbek és vannak kategória lehetőségek, stb., de teljesen ott sem kell ismerni a kódokat. Na mindegy, nem is ez a konkrét téma, hanem a G-Portálon lévő kinézetek.

 

Az én véleményem szerint a 85%-a nagyon nem néz ki jól. A design, amiket fel tudtok tenni, valami katasztrófa. Igen, tudom, az én honlapom sem tökéletes még mindig… De akkor is, egy kicsit jobban is odafigyelhetnétek a design szerkesztésére is. Mert hát lehet bármilyen tartalmas az oldalad, ha a design csúnya, vagy túl gicccses, vagy el van csúszva, biztos, hogy nem lesz ember aki az olyan oldalakon akarna elidőzni. Szépen fogja magát és tovább áll. Szóval, ha már honlapot szerkesztessz, akkor nem olyat kéne összehozni, amit meg is látogatnak? Végül is ezért csinálod, nem? Na, de térjünk ki arra, hogy mire is gondolok a designokon belül.

 

1. Kezdjük már is a háttérrel: Mostanában, hogy több mindenkinek vagy 1024×768-as méretűnél nagyobb monitora, sorra olyan honlapokba botlok, ami el van csúszva. Értsd azt, hogy neked pl. 1280-as monitoron tökéletes, de nekem az 1024-es monitoron elcsúszik az egész oldal. Lásd például ezt a képet:

 

Rengeted ilyen van, és higyjétek el, ez nagyon nem jó így. Nem a G-Portálon a Stílus és felületben kell az oldalt beállítani középre. Az a legjobb módja, ha a Stílus és felületben a portál balra van beállítva és te CSS kóddal állítod be, hogy pl. mennyivel legyen az oldalad eldobva a monitor bal oldalától. Így ezeregy százalék, hogy senkinél nem fog elcsúszni a honlapod. Semmilyen felbontásban sem.

 

2. Táblázatos honlapok: Higyjétek el, hogy ha táblázatos kódot használtok és ehhez jó nagy alapokat készítetek jó vastag színes körvonalakkal és a táblázat tetejére meg aljára egy rakás grafikát tesztek, attól még nem lesz az úgy szép! Akkor sem, ha a színek passzolnak. Akkor meg pláne nem lesz szép, ha a színek nem is mennek egymáshoz. Azt hiszed, hogy szép úgy a honlapod, de hidd el, hogy nem az! Készítetek egy sötét egyedi modult pl, sötétkéket, amitől már így alapból ki tudnék futni a világból és erre írtok valami éppen csak eltérő sötétkék betűszínnel. ÁÁÁÁÁ. De éppen az sem jó választás, ha a betű ilyenkor fehér. Vagy a sötétkék betűnek van fehér árnyéka. És persze 9-es betűméret :D :D Vicc! Arról nem is beszélve, hogy nagyon zsúfoltnak tűnik egy ilyen honlap. Hirtelen az ember semmit nem talál meg rajta. Néha még a menüt is alig. Az persze még rásegít erre, ha van egy csomó csillogás-villogás, homályos képek amiknek ráadásul jó vastag kerete van háttérképpel, stb. dolgok a honlapon! Nem szép! Komolyan! Itt egy példa:

 

Nem a grafikával van a baj, mert az jól néz ki. És örülök, hogy ilyen jól értetek a Photoshop-hoz is. Azzal van a baj, hogy fent van a honlapon design-nak :(
Egy letisztult honlap ezerszer jobban néz ki. Olvashatóbb, egyszerűbb, nincs zsúfolt érzete és gyönyörű. Egy ilyen honlappal sokkal több látogatóitok lehetnének. Persze letisztult honlapot lehet készíteni táblázatkóddal is. Felesleges a sok effekt és csillogás meg minden. Nem a kinézet a legfontosabb, bár igen is hozzátartozik a honlaphoz. Nem tudom valaha megfogjátok-e érteni, hogy nem attól lesz sok látogatód, ha hetente váltogatod a kinézetet. A tartalom a legfontosabb és a letisztult szép kinézet!

 

És itt egy letisztult táblázatos honlap

 

 

3. Még mindig a sötét design: Én ugye nem szeretem a sötét design-t de ez nem jelenti azt, hogy azokat nem lehet szépen megszerkeszteni. Persze nem éppen úgy gondoltam, ahogy ezen a honlapon van. Itt megint azt érzem, hogy ez csak valami vicc lehet. Ez az árnyék a szövegnek. Ráadásul a szövegnek majdnem ugyan olyan a színe, mint maga a modul. Komolyan nem hiszem el, hogy nem látjátok, hogy ez így nem szép!

 

 

Itt egy design, ami szintén sötét. Ez már a jobb kategóriába sorolható. Rendezett, olvasható, szép. Igaz a rózsaszín betűnek az-az árnyék nagyon nem jó, de ez már azért egy kisebb hiba.

 

 

Egyébként a sötét designokat sokkal nehezebb olvasni és kiigazodni is rosszabb rajtuk. Egy fehér vagy egy halványszürke kinézet sokkal kellemesebb.

 

4. Jobb oldalas honlapok: Ezzel konkrétan talán nincs is baj. Persze csak akkor, ha itt is normális kinézet van. Egyébként én nem tartom olyan jó ötletnek a jobb oldalas honlapokat. Az van, hogy mikor ellátogatsz egy honlapra automatikusan balra húz először az ember szeme. Nem tudom miért van így, de így van. Én azt érzem, hogy nekem szó szerint kényelmetlen jobbra erőltetni a szememet, hogy olvassam az adott weboldalon a cikket. Főleg, ha a monitor 1680 széles és van a jobb oldalán egy 600 pixel széles weboldal. Nagyon gáz.

 

5. Zsúfolt honlapok: Amikor a moduloknak háttérképet adunk, de nem akármilyet. Jó sötétet és színeset. Aztán az egész honlap csak képekből áll. Minden menü, plusz egy csomó felesleges kép van minden modulban. Naptár, óra, látogatottságmérő és minden olyan dolog, ami nem is igazán fontos. Ezekben a honlapokban aztán jól el lehet veszni, arról nem is szólva, hogy nagyon lassítják a betöltést. Betöltés közben le is fagyhat az ember gépe, plusz a képek is van, hogy mire betöltenek lemegy a nap. Nagyon rossz választású designok ezek. Akkor is rosszak, ha te azt hiszed, hogy nem azok. Az ilyen honlapokról jót nem is nagyon tudok írni és nem is akarok, mert nem szépek.

 

 

6. Letisztult szép honlapok. Ezek legyenek számotokra inspirálóak inkább:

 

 

Most ennyit találtam hirtelen. Biztos van több is azért. Remélem :)

Azért azt hozzá kell tennem, hogy szerintem a G-portál is ludas ebben-abban. Úgy értem némelyik stílus a Stílus és felületben nagyon nem mutat jól. Jó lenne, ha lennének benne olyan stílusok is, amik letisztultak. Olyan stílusok, amik inkább hasonlítanak egy weboldalhoz. Nem a meztelenre gondolok, vagy a beton-ra, hanem kész stílusok azoknak akik nem értenek a kódokhoz.


2 536 megtekintés

Hozzászólások