2019. 03. 05.Videó | Vízjel eltüntetése képről Photoshop-ban
2018. 05. 12.Videó | Kép élénkítése Photoshop-ban
2018. 05. 05.ColorCop színlopó program
2018. 04. 30.Coppermine | Kép és fájlméret megadása az indexképek alatt
2018. 04. 24.Coppermine | Thumbnails képek méretének változtatása egyszerűen
Coppermine Gallery themes

Coppermine Gallery themes
1766 napja
4346 néző

WordPress themes

WordPress themes
1768 napja
923 néző

G-Portál themes

G-Portál themes
1768 napja
433 néző

Tumblr themes

Tumblr themes
1768 napja
601 néző

Pixel vagy százalék?

A kérdés nagyon jó. Igazság szerint “szerintem” mindegyik megfelelő lehet, bár én több okból is inkább a pixel mellett voksolok, kivéve ha mobil kinézetet tesztek lehetővé, mivel többféle kijelző felbontás van és az tényleg úgy szép, ha mobilon vagy tableten is ugyanúgy néz ki a weblap. És ez akkor érhető el, ha az értékek százalékban vannak megadva.

 

 

Bevallom nehezen tudok elképzelni egy G-Portálos oldalt úgy mobilon, hogy az mindenkinek jó legyen. Ha nem tesszük reszponzívvá az oldalt, akkor ugye megjelenik az oldalunk rendesen a mobilon csak nagyon-nagyon piciben. Ha reszponzívá tesszük és a szélső és a fő modul egymás mellett marad, akkor is kisebbnek tűnik az egész. Ugyanúgy kényelmetlen. Ha úgy állítjuk be, hogy a szélső és a fő sávok egymás alatt legyenek, akkor értelemszerűen máris kényelmesebb olvasni az oldalt, így viszont az ember csak megy-megy lefelé az oldalon és még mindig csak görget, mire odaér ahhoz, amit el akar olvasni. Egy nagyobb és tartalmasabb weboldalnál ez is eléggé kényelmetlen lehet. Én talán úgy csinálnám meg, hogy a mobilos kinézeten letiltanám az oldalsávot G-Portálon, persze az sem éppen előny, ha fontos információk vannak ott. Azért egy nem G-Portálos oldalt könnyebb reszponzívvá tenni, ami mobilon is jól mutathat. (Itt megjegyezném, hogy igen tudom, hogy akad olyan emberke, akinek a G-Portált sem nehéz is megcsinálni, de a többségnek sajnos igen.)

 

A százalékos megoldásnál is ugyanúgy lehet tesztelni a CTRL/- és az CTRL/+ billentyűkombinációkkal. A pixellel ellentétben mivel százalékban van megadva az oldal, itt úgy néz ki, hogy a monitor és az oldal közti üres rész mindig ugyanakkora marad és maga az oldal változik meg, úgymond szélesebb avagy keskenyebb lesz, attól függően, hogy pl. egy 1024-es monitoron vagy egy 1920-as monitoron nézi valaki az oldalt. Ennek a beállításnak is van hátránya, pl. ha valaki fullHD TV-n nézi az oldalt. Ott meg már olyan széles, hogy azért lesz kényelmetlen böngészni rajta.

 

Monitoron viszont én inkább a pixelt tudom elképzelni. Ha egy 1024-es monitoron pl. 960 pixelben adjuk meg a szélességet, az egy 2000 pixel felbontású monitoron is ugyanakkora lesz, azaz 960 pixel! Csak mellette nem 40 pixel marad ki, hanem 1040… viszont a 960 pixel az 960 pixel marad. Tény és való, hogy az sem igazán túl szép, amikor az ember weboldala keskenyebb, mint a kimaradott részek a weboldal körül, mert olyan nagy a monitor. Főleg, ha az oldal a monitor valamelyik szélére van igazítva.

 

Itt százalékot meg azért nem tudok elképzelni, mert egy fullHD TV-n, ami akár 5000 felbontású is lehet (és azért TV, mert sokan vannak akik a TV-t kötik rá a gépre és úgy neteznek) milyen bután néz már ki egy weboldal, ami százalékban van megadva. Lehet a blogbejegyzés össz-vissz csak egy sornyi benne és egy oldalon tegyük fel 5 bejegyzés van. Közte a képek meg mondjuk 600pixel szélesek…

 

Úgy érzem a mai világban nagyon nehéz olyan weboldalt összehozni, hogy az tényleg mindenkinek megfeleljen, közben pedig a szerkesztőnek az összhatásra is figyelni kell. Én a pixelben és a százalékban is látok pozitív és negatív tulajdonságokat is, így nem tudok egyik mellett sem 100%-ban voksolni. Egyelőre én maradok a pixelnél, mert ezt szoktam meg, aztán valamikor lehet majd szoktatom magam a %-hoz is.

 

Egyszóval, akár pixel, akár százalék, arra kell figyelni, hogy ha lehet jól mutasson az oldalatok ;)


663 megtekintés

Hozzászólások